Vesti

Svetlani Cerović dodeljeno priznanje Liderka održive energetike 2024

Svetlana-Cerovic

Svetlana Cerović, direktorka odeljenja za specijalizovano finansiranje u UniCredit banci u Srbiji, dobitnica je priznanja Liderka održive energetike za 2024. godinu. Dodeljuje se za izuzetne rezultate i posvećenost u procesu energetske tranzicije, demokratizacije i decentralizacije energetike u Srbiji.

Priznanje Liderka održive energetike 2024. uručeno je na godišnjem događaju WISE Srbija mreže žena, koja ga dodeljuje uz podršku Nemačke organizacije za međunarodnu saradnju GIZ.

U konkurenciji za priznanje učestvovalo je ukupno 11 žena profesionalno angažovanih u sektoru energetike.

Cerović: U eneregetskoj tranziciji nema jednog pobednika

Od 26. septembra do 3. oktobra pristiglo je 2.320 glasova, a najveći broj je osvojila Svetlana Cerović. Priznanje joj je uručio projektni direktor GIZ-a Tili Barmajer.

Ona je izjavila da u poslu i uopšte u energetskoj tranziciji, a i u ovom glasanju, nema jednog pobednika. Cerović je dodala da će svi zajedno pobediti ukoliko narednih decenija doprinesu stvaranju održivijeg i karbonski neutralnijeg društva u Srbiji.

Svetlana Cerović je Liderka održive energetike za 2024. godinu
Foto: Projektni direktor GIZ-a Tili Barmajer i laureatkinja Svetlana Cerović iz UniCredit banke u Srbiji

Takođe, zahvalila je WISE mreži na posvećenosti i promociji žena u energetici. „Verujem da je naša uloga stimulisanje budućih generacija da dobijemo što više mladih kolega i koleginica koji će postati nosioci energetske tranzicije“, naglasila je Cerović.

Događaj su svečano otvorile Branislava Jovičić, suosnivačica WISE Srbije mreže žena, nj. e. Anke Konrad, ambasadorka Savezne Republike Nemačke u Srbiji, i Maja Vukadinović, v. d. pomoćnice ministarke rudarstva i energetike za energetsku efikasnost i klimatske promene.

Branislava Jovicic
Foto: Branislava Jovičić

WISE Srbija prepoznaje liderke u održivoj energetici i promoviše ih, istakla je Branislava Jovičić. Po njenom mišljenju, uloga liderki je veoma važna jer one svojim ličnim primerom i zalaganjem postaju uzor i ostalim učesnicima u procesu energetske tranzicije i prelaska na zelena, niskougljenična i održiva rešenja u sektoru energetike.

„Verujem da će dela i rezultati Svetlane Cerović, kao Liderke održive energetike za 2024. godinu, inspirisati druge žene, a posebno one mlade, da sanjaju više, uče više, postignu više, a to jesu odlike pravih liderki“, kazala je Jovičić.

Anke Konrad
Foto: Anke Konrad

Ambasadorka Konrad je rekla da prati rad WISE mreže od dolaska u Srbiju i da je ponosna što njena zemlja kroz Nemačku razvojnu saradnju podržava ovu inicijativu.

Konrad: Inicijative kao što je WISE preduzimaju konkretne akcije kako bi se stvorili uslovi da žene budu predvodnice u održivoj energetici

„Inicijative kao što je WISE konkretno rade na stvaranju uslova da žene budu predvodnice u održivoj energetici i otklone strukturne barijere koje su u prošlosti sprečavale žene da uđu u ovaj sektor“, izjavila je.

Prema rečima ambasadorke, ova nagrada je inspiracija drugim ženama da razviju svoje karijere i dostignu vodeće uloge u održivoj energetici, a i utire put budućim generacijama žena liderki.

„Za prelazak na održiva rešenja u energetici potreban je širok spektar veština, perspektiva i liderstva. Učešće žena u ovom sektoru ne odnosi se samo na jednakost, već i na iskorišćavanje punog potencijala svih talenata za izgradnju budućnosti koja je održiva, inkluzivna i otporna“, istakla je Konrad.

Maja Vukadinovic
Foto: Maja Vukadinović

Vukadinović je na otvaranju izjavila da je zelena revolucija u oblasti energetike prilika ne samo za povećanje energetske bezbednosti i očuvanje životne sredine, nego i da se promeni slika o energetici kao muškom sektoru.

„Prema istraživanju Međunarodne agencije za obnovljivu energiju (IRENA) od pre nekoliko godina, žene čine 32 odsto zaposlenih u sektoru obnovljivih izvora energije u svetu. To je manje od ravnopravnog učešća, ali je i značajno više nego u tradicionalnijem delu energetskog sektora koji se oslanja na fosilna goriva – naftu, ugalj i gas, gde žene učestvuju sa 22 odsto“, istakla je pomoćnica ministarke.

Panel diskusija WISE godisnji dogadjaj
Foto: Ankica Barbulov, Maja Turković, Ana Džokić i Dušan Macura

Nakon dodele priznanja održana je panel diskusija pod nazivom „Ženska snaga, znanje i vizija za uspešnu energetsku tranziciju“. Panel je moderirala Maja Turković, izvršna potpredsednica u kompaniji CWP Global i dobitnica priznanja Liderka održive energetike 2023 u kategoriji biznis i investicije.

Na panelu su učestvovali Ankica Barbulov, direktorka kompanije Negawatt Solutions, Dušan Macura direktor sektora za proizvodnju i distribuciju u Novosadskoj toplani i Ana Džokić suosnivačica energetske zadruge Elektropionir i dobitnica priznanja Liderka održive energetike 2023 u kategoriji građanske energetike.

grupna fotografija wise događaj

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

Energetska zajednica i WISE projekat: žene imaju značajnu ulogu u energetskoj tranziciji, podržimo ih!

Članice WISE ekspertske mreže zablistale na Nedelji inovacija

WISE projekat predstavljen na međunarodnoj radionici u Rimu

Branislava Jovičić, WISE projektna menadžerka, predstavila je dosadašnje rezultate projekta Žene u održivoj energetici na međunarodnoj radionici Razvoj znanja o

Biljana Filipović Đušić postala član rukovodećeg tela Evropske radne grupe za životnu sredinu i zdravlje

Biljana Filipović Đušić, pomoćnik ministra zaštite životne sredine za međunarodnu saradnju i članica WISE mreže žena, postala je član Biroa,

Konferencija „Žene u održivoj energetici – Liderstvo za promenu“

Centar za promociju održivog razvoja - CPOR u partnerstvu sa Švajcarskom kancelarijom za saradnju (Swiss Cooperation Office – SECO) u

Prvo istraživanje u Srbiji o ulozi, stavovima i položaju žena u održivoj energetici

Ko su žene koje se u Srbiji bave održivom energetikom, klimatskim promenama i zaštitom životne sredine? Da li žene energetsku