SRP / ENG

Vesti

Neda Lazendić – posvećenost, stručnost i liderstvo kao zaštitni znak predsedavajuće WISE Srbija mreže žena

Neda-Lazendic

U svetu energetike, Neda Lazendić predstavlja primer posvećenosti, stručnosti i liderstva. Ona je direktorka kompanije WV-International, a nedavno je izabrana i za predsedavajuću Savetodavnog odbora WISE Srbija mreže žena u održivoj energetici. Kao žena u industriji kojom tradicionalno dominiraju muškarci, postala je primer kako se zaslužene pozicije dobijaju upornošću, obrazovanjem i stručnošću.

Nakon završenog Pravnog fakulteta Univerziteta u Beogradu, Neda Lazendić je pripravnički staž prošla u jednoj advokatskoj kancelariji koja je zastupala holandskog investitotora, Windvision. U to vreme ova kompanija je započinjala pionirski projekat izgradnje kompleksa vetroelektrana Alibunar.

„Kao pripravnik, ja sam bila uključena u ovaj projekat od samog početka i upravo to ga čini veoma posebnim za mene. Nakon preliminarne faze istraživanja lokacije i izvođenja neophodnih studija merenja vetra, investitor se odlučio za strateško poslovanje u Srbiji, a ja sam razvila interesovanje za pravne aspekte razvoja obnovljivih izvora energije u Srbiji, tako da je logičan sled bio da karijeru započenem upravo u Windvisionu kao pravni savetnik“, izjavila je Lazendić.

Kako u to vreme zakonodavni okvir za ovakve projekte nije bio razvijen, najpre je trebalo kreirati povoljne investicione uslove kako bi se u Srbiji realizovala izgradnja prvog kruga vetroelektrana. Lazendić je od početka uključena u ovaj proces, a paralelno sa tim i u projektni tim koji je razvijao projekat izgradnje vetroelektrane Alibunar i u nalaženje drugih projekata, koji su Windvision do danas učinili investitorom sa portfoliom od 800 megavata iz energije vetra i 80 megavata iz energije sunca.

Energetika zahteva konstantno usavršavanje znanja, razmenu iskustva i praćenje trendova

U međuvremenu je završila master studije Ekonomije energetike na Ekonomskom fakultetu, koje su je uobličile u menadžerku, a zahvaljujući svojim rezultatima, došla je na direktorsku poziciju kompanije Windvision u Srbiji.

„Kao što vidite iz ove kratke biografije, za energetiku se nisam opredelila slučajno. Bila sam privilegovana da se na početku karijere upoznam sa ovom multidisciplinarnom oblašću, koja mi je dala prostora da budem i pravnik i ekonomista i inženjer. Dopala mi se dinamika koju ovi projekti donose, ali i stabilnost i dugoročnost ovakvih investicija. Energetika zahteva konstantno usavršavanje znanja, razmenu iskustva i praćenje trendova, i to ovaj sektor čini atraktivnim za ambicioznu ženu kao što sam ja“, rekla je Lazendić.

Biti žena u energetici je izazovno

Kako je biti žena u energetskom sektoru? Lazendić odgovara: „Nije loše, hvala na pitanju!“ Kako kaže, uz ovaj šaljiv odgovor obično doda fotografiju sa nekog od ekspertskih panela, gde je uglavnom jedina žena panelista.

Neda Lazendić, BEF 2023
Foto: Neda Lazendić, Beogradski energetski forum 2023

„Biti žena u energetici je izazovno, jer to jeste dominantno muški sektor, ali takođe sektor u kome na zaslužene pozicije dolaze najbolji kandidati. U poslednjih nekoliko godina su na vodećim pozicijama najvažnijih državnih institucija, ali i privatnih kompanija, sjajne žene, koje svojim ličnim primerima demonstriraju da energetsku tranziciju u kojoj smo mogu da vode samo najbolji stručnjaci i da je to jedini mogući parametar koji može biti presudan“, naglašava Lazendić.

Ona takođe ističe da muške kolege pružaju sve veću podršku i ukazuju na unapređivanje kvaliteta rada koje donose ženski članovi tima te da to vodi ka poboljšanju pozicije žena u energetici.

Napredak Srbije u obnovljivim izvorima energije je postupan, kontinuiran i impozantan

Lazendić je u sektoru energetike od 2013. godine. Po njenim rečima, napredak Srbije u razvoju projekata za proizvodnju energije iz obnovljivih izvora najbolje se može sagledati kroz relizovane projekte.

„Najpre su to vetroelektrane koje su izgrađene pod uslovima fidin tarifa, zatim kroz prve aukcije za solarne i vetroelektrane, a upravo je završena izgradnja i prve velike vetroelektrane koja je finansirana na osnovu privatnog ugovora o otkupu električne energije“, rekla je Lazendić.

Takođe, značajan je napredak i u smislu opredeljenja za energetsku tranziciju i neophodnost ovog procesa uz poštovanje principa pravednosti, po njenom mišljenju.

„Država svoju posvećenost ovom procesu najbolje pokazuje kroz podršku realizacije privatnih investicija, ali i razvojem sopstvenih kapaciteta iz obnovljivih izvora energije. Ako se setimo da pre 10 godina nije postojao ni zakonodavni okvir, mislim da je napredak postupan i kontinuiran, ali impozantan“, napomenula je.

Pozicija žena u energetici znatno je unapređena poslednjih godina

Lazendić je članica WISE mreže od 2019. godine, a nedavno je izabrana za predsednicu Savetodavnog odbora.

„Iako sam aktivna u mnogim udruženjima, ova mreža je posebna za mene, jer sam tu član kao fizičko lice i kao ekspert. Dakle, ne zastupam stavove kompanije koju vodim, već svojim ličnim zalaganjima doprinosim funkcionisanju ove mreže“, istakla je.

Pozicija žena u energetici znatno je unapređena poslednjih godina, upravo zahvaljujući uzajamnoj podršci i umrežavanju žena sa sličnom poslovnom ideologijom, kao i međusobnom razmenom znanja i iskustva.

Lazendić: Želim kroz lični primer da motivišem mlade žene da se bave energetikom

„Kao predsedavajuća Savetovanog odbora, zajedno sa sjajnim koleginicama, želim kroz lični primer da motivišem mlade žene da se bave energetikom kao i da unapredim okolnosti za njihov profesionalni razvoj“, rekla je Lazendić.

Lazendić poručuje mladim ženama koje su se opredelile za razvoj svoje karijere u energetici da su izabrale pravi sektor i da će on tek da se razvija. Ipak, dodaje da isključivo konstantnim unapređivanjem svojih znanja mogu da opstanu u njemu.

„Takođe, kroz umrežavanje sa drugim ženama uvek mogu da razmene iskustva sa sličnima sebi, kako kroz neke ekspertske teme, tako i na onu, svima aktuelnu temu work-life balansa. Moraju da budu istrajne u svom profesionalnom opredeljenju, da se razvijaju zajedno sa svojim projektima, da veruju da rade u sektoru sa svrhom, jer žene jesu lideri energetske tranzicije“, zaključila je Lazendić.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Maja-Turkovic

Maja Turković – liderka energetske tranzicije

Kroz svoj rad u projektima obnovljivih izvora energije i WISE Srbija mrežu žena, Maja Turković ne samo što pomera granice
Iva-Djindjic-Cosic

Iva Đinđić Ćosić: energetska tranzicija otvara vrata za veće angažovanje žena

Iva Đinđić Ćosić je vodeća stručna saradnica za ugovore u Elektromreži Srbije. Po obrazvoanju pravnica, već 18 godina radi u
Ivona-Milic-840x430-Srp

Ivona Milić: Poštovanje ESG koncepta i principa u poslovanju je kamen temeljac zelene agende Srbije

Ivona Milić je članica Savetodavnog odbora WISE Srbija mreže žena. Po zvanju je doktorka ekonomskih nauka, a bavi se temama održivosti
Ankica-Barbulov,-zena-koja-je-donela-ESCO-model-u-Srbiju

Ankica Barbulov, žena koja je donela ESCO model u Srbiju

Ankica Barbulov se duže od decenije bavi energetikom. Od 2020. vodi svoju kompaniju Negawatt Solutions za razvoj ESCO projekata.
2024 BEF, Beogradski enegretski forum 2024

Beogradski energetski forum 2024 – lideri energetske tranzicije okupljaju se 13. i 14. maja u Beogradu

Vodeći energetski portal u Jugoistočnoj Evropi Balkan Green Energy News organizuje regionalnu energetsku konferenciju Beogradski energetski forum 2024 koja će
Savetodavni-odbor-clanice-WISE-Srbija-mreze,-prvi-sastanak

Izabran Savetodavni odbor WISE Srbija mreže žena u održivoj energetici

WISE Srbija mreža žena izabrala je Savetodavni odbor koji čini pet istaknutih žena koje se profesionalno bave održivim razvojem energetike, klimatskom