Vesti

Svetlani Cerović dodeljeno priznanje Liderka održive energetike 2024

Svetlana-Cerovic

Svetlana Cerović, direktorka odeljenja za specijalizovano finansiranje u UniCredit banci u Srbiji, dobitnica je priznanja Liderka održive energetike za 2024. godinu. Dodeljuje se za izuzetne rezultate i posvećenost u procesu energetske tranzicije, demokratizacije i decentralizacije energetike u Srbiji.

Priznanje Liderka održive energetike 2024. uručeno je na godišnjem događaju WISE Srbija mreže žena, koja ga dodeljuje uz podršku Nemačke organizacije za međunarodnu saradnju GIZ.

U konkurenciji za priznanje učestvovalo je ukupno 11 žena profesionalno angažovanih u sektoru energetike.

Cerović: U eneregetskoj tranziciji nema jednog pobednika

Od 26. septembra do 3. oktobra pristiglo je 2.320 glasova, a najveći broj je osvojila Svetlana Cerović. Priznanje joj je uručio projektni direktor GIZ-a Tili Barmajer.

Ona je izjavila da u poslu i uopšte u energetskoj tranziciji, a i u ovom glasanju, nema jednog pobednika. Cerović je dodala da će svi zajedno pobediti ukoliko narednih decenija doprinesu stvaranju održivijeg i karbonski neutralnijeg društva u Srbiji.

Svetlana Cerović je Liderka održive energetike za 2024. godinu
Foto: Projektni direktor GIZ-a Tili Barmajer i laureatkinja Svetlana Cerović iz UniCredit banke u Srbiji

Takođe, zahvalila je WISE mreži na posvećenosti i promociji žena u energetici. „Verujem da je naša uloga stimulisanje budućih generacija da dobijemo što više mladih kolega i koleginica koji će postati nosioci energetske tranzicije“, naglasila je Cerović.

Događaj su svečano otvorile Branislava Jovičić, suosnivačica WISE Srbije mreže žena, nj. e. Anke Konrad, ambasadorka Savezne Republike Nemačke u Srbiji, i Maja Vukadinović, v. d. pomoćnice ministarke rudarstva i energetike za energetsku efikasnost i klimatske promene.

Branislava Jovicic
Foto: Branislava Jovičić

WISE Srbija prepoznaje liderke u održivoj energetici i promoviše ih, istakla je Branislava Jovičić. Po njenom mišljenju, uloga liderki je veoma važna jer one svojim ličnim primerom i zalaganjem postaju uzor i ostalim učesnicima u procesu energetske tranzicije i prelaska na zelena, niskougljenična i održiva rešenja u sektoru energetike.

„Verujem da će dela i rezultati Svetlane Cerović, kao Liderke održive energetike za 2024. godinu, inspirisati druge žene, a posebno one mlade, da sanjaju više, uče više, postignu više, a to jesu odlike pravih liderki“, kazala je Jovičić.

Anke Konrad
Foto: Anke Konrad

Ambasadorka Konrad je rekla da prati rad WISE mreže od dolaska u Srbiju i da je ponosna što njena zemlja kroz Nemačku razvojnu saradnju podržava ovu inicijativu.

Konrad: Inicijative kao što je WISE preduzimaju konkretne akcije kako bi se stvorili uslovi da žene budu predvodnice u održivoj energetici

„Inicijative kao što je WISE konkretno rade na stvaranju uslova da žene budu predvodnice u održivoj energetici i otklone strukturne barijere koje su u prošlosti sprečavale žene da uđu u ovaj sektor“, izjavila je.

Prema rečima ambasadorke, ova nagrada je inspiracija drugim ženama da razviju svoje karijere i dostignu vodeće uloge u održivoj energetici, a i utire put budućim generacijama žena liderki.

„Za prelazak na održiva rešenja u energetici potreban je širok spektar veština, perspektiva i liderstva. Učešće žena u ovom sektoru ne odnosi se samo na jednakost, već i na iskorišćavanje punog potencijala svih talenata za izgradnju budućnosti koja je održiva, inkluzivna i otporna“, istakla je Konrad.

Maja Vukadinovic
Foto: Maja Vukadinović

Vukadinović je na otvaranju izjavila da je zelena revolucija u oblasti energetike prilika ne samo za povećanje energetske bezbednosti i očuvanje životne sredine, nego i da se promeni slika o energetici kao muškom sektoru.

„Prema istraživanju Međunarodne agencije za obnovljivu energiju (IRENA) od pre nekoliko godina, žene čine 32 odsto zaposlenih u sektoru obnovljivih izvora energije u svetu. To je manje od ravnopravnog učešća, ali je i značajno više nego u tradicionalnijem delu energetskog sektora koji se oslanja na fosilna goriva – naftu, ugalj i gas, gde žene učestvuju sa 22 odsto“, istakla je pomoćnica ministarke.

Panel diskusija WISE godisnji dogadjaj
Foto: Ankica Barbulov, Maja Turković, Ana Džokić i Dušan Macura

Nakon dodele priznanja održana je panel diskusija pod nazivom „Ženska snaga, znanje i vizija za uspešnu energetsku tranziciju“. Panel je moderirala Maja Turković, izvršna potpredsednica u kompaniji CWP Global i dobitnica priznanja Liderka održive energetike 2023 u kategoriji biznis i investicije.

Na panelu su učestvovali Ankica Barbulov, direktorka kompanije Negawatt Solutions, Dušan Macura direktor sektora za proizvodnju i distribuciju u Novosadskoj toplani i Ana Džokić suosnivačica energetske zadruge Elektropionir i dobitnica priznanja Liderka održive energetike 2023 u kategoriji građanske energetike.

grupna fotografija wise događaj

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
javno-glasanje-za-Liderku-odrzive-energetike-2024

Otvoreno javno glasanje za Liderku održive energetike 2024

Javno glasanje za Liderku održive energetike 2024 je otvoreno od 23. septembra do 3. oktobra na sajtu WISE Srbija mreže
godišnji WISE događaj

Godišnji događaj WISE Srbija mreže žena biće održan 7. oktobra u Beogradu

Liderka-odrzive-energetike-produzen-rok

17. septembar – novi rok za prijave za Liderku održive energetike 2024

WISE Srbija mreža žena u održivoj energetici pod pokroviteljstvom Nemačke organizacije za međunarodnu saradnju GIZ objavila je konkurs za izbor
Liderka odrzive energetike

Izbor za Liderku održive energetike za 2024. godinu – prijave do 10. septembra

WISE Srbija mreža žena u održivoj energetici pod pokroviteljstvom Nemačke organizacije za međunarodnu saradnju GIZ objavljuje konkurs za izbor Liderke
Neda-Lazendic

Neda Lazendić – posvećenost, stručnost i liderstvo kao zaštitni znak predsedavajuće WISE Srbija mreže žena

U svetu energetike, Neda Lazendić predstavlja primer posvećenosti, stručnosti i liderstva. Ona je direktorka kompanije Windvision i ima preko deset
Maja-Turkovic

Maja Turković – liderka energetske tranzicije

Kroz svoj rad u projektima obnovljivih izvora energije i WISE Srbija mrežu žena, Maja Turković ne samo što pomera granice