SRP / ENG

Žene Srbije u održivoj energetici – počinje druga faza WISE projekta

Žene Srbije u održivoj energetici – počinje druga faza WISE projekta

Počinje druga faza WISE projekta koji sprovodi organizacija civilnog društva Centar za promociju održivog razvoja – CPOR u partnerstvu sa  Nemačka organizacija za međunarodnu saradnju (Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit GmbH) – GIZ u okviru projekta “Promocija obnovljivih izvora energije i energetske efikasnosti u Srbiji“ uz institucionalnu podršku Ministarstva rudarstva i energetike Republike Srbije.

WISE Srbija projekat (Žene Srbije u održivoj energetici, eng. Women of Serbia in Sustainable Energy) promoviše aktivno učešće, zastupljenost i jačanje uloge žena u održivoj energetici, klimatskoj akciji i zelenoj ekonomiji sa fokusom na ulogu žena u energetskoj tranziciji, demokratizaciji i decentralizaciji energetike.

Mrežu čini 180 žena koje se profesionalno bave održivom energetikom, klimatskom akcijom i zelenom ekonomijom. Žene su nosioci promena u tranziciji ka održivim rešenjima u sektoru energetike, rešenjima u borbi protiv klimatskih promena i zaštiti životne sredine. One imaju značajnu ulogu u energetskoj tranziciji, demokratizaciji i decentralizaciji energetike.

Žene su nosioci promena u tranziciji ka održivim rešenjima u sektoru energetike

Nastavak projekta se sastoji od tri važne komponente. Na prvom mestu, nastojaćemo da identifikujemo žene koje se profesionalno bave navedenim temama i raditi na proširenju mreže uključivanjem novih članica.

Srbija se, kao i ostatak regiona i sveta, suočava sa izazovima kako uspešno sprovesti energetsku tranziciju u skladu sa zahtevima Zelene agende i klimatskom akcijom, a ujedno obezbediti i energetsku sigurnost i bezbednost za građane i privredu.

Cilj samog projekta je da osnaži žene, da se dodatno povežu i umreže i učini ih vidljivijim i spremnijim da kroz svoje profesionalne aktivnosti i angažovanje doprinesu usvajanju politika koje kreiraju okvir za tranziciju ka održivoj, zelenoj i niskougljeničnoj budućnosti Srbije. U isto vreme, projekat podržava i žene koje se ne bave energetikom profesionalno, već su korisnice energetike.

Prvo istraživanje o ženama u održivoj energetici

Zahvaljujući ovom projektu, 2018. je sprovedeno prvo istraživanje o  stavovima, položaju i ulozi žena profesionalno angažovanih u ovim sektorima, kao i među ženama u domaćinstvima o informisanosti i stavovima o održivoj energetici i klimatskim promenama. Istraživanje je pružilo priliku da žene podele svoje mišljenje i da se njihov gas čuje.

WISE nastavlja da se bavi istraživanjima, što predstavlja drugu komponentu projekta. U istraživanju ćemo ispitati stavove, informisanost i uloge žena građanki – žena u domaćinstvima i žena u biznisu u procesu energetske tranzicije i primene zelenih tehnologija, prvenstveno solarnih panela i mera unapređenja energetske efikasnosti u njihovim domovima i firmama u kojima su zaposlene ili čije su vlasnice.

Treća komponenta WISE Srbija projekta je konferencij, koja će se održati na jesen 2023. godine u Beogradu. Pored predstavljanja rezultata istraživanja i publikacije koja će biti urađena na osnovu nalaza istraživanja, na konferenciji će biti dodeljene i tri nagrade. Nagrade su ustanovili CPOR i GIZ i biće dodeljene ženama koje su u prethodnim godinama svojim radom najviše doprinele tranziciji ka održivim rešenjima u sektoru energetike, zatim, rešenjima u borbi protiv klimatskih promena i zaštiti životne sredine.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

Ostali članci

Nagrada-Liderka-odrzive-energetike-ministarki-Dubravki-Dedovic-Djedovic-Handanovic

Nagrada Liderka održive energetike uručena ministarki Dubravki Đedović Handanović

Predsednica Centra za promociju održivog razvoja (CPOR) i suosnivač mreže žena WISE Srbija Branislava Jovičić uručila je u zgradi Vlade
WISE-konferencija-768x393

WISE Srbija: Žene kao liderke energetske tranzicije nisu mit, već realnost

Žene kao liderke energetske tranzicije su realnost, a ne mit, poruka je učesnica konferencije Žene Srbije u održivoj energetici – lidersto
Konferencija-WISE

Dodeljene nagrade Liderka održive energetike

Uručena nagrada, Liderka održive energetike koja se dodeluje za izuzetne rezultate i posvećenost u procesu energetske tranzicije, demokratizacije i decentralizacije