SRP / ENG

Najava konferencije Žene Srbije u održivoj energetici – liderstvo za energetsku tranziciju

Najava-konferencije-Zene-Srbije-u-odrzivoj-energetici-liderstvo-za-energetsku-tranziciju

WISE Srbija organizuje konferenciju  Žene Srbije u održivoj energetici – liderstvo za energetsku tranziciju, 20. septembra 2023. godine u Dorćol platzu. Konferencija će okupiti članice WISE mreže koju čini više od 200 žena koje se profesionalno bave održivom energetikom, klimatskom akcijom i zelenom ekonomijom.

Konferenciju će svečano otvoriti NJ.E. Ambasadorka Savezne Republike Nemačke Anke Konrad, a na dva panela svoje stavove i vizije izneće 10 govornica.

Povodom predstojeće konferencije, Branislava Jovičić, osnivač WISE Srbija rekla je: „WISE Srbija je prva mreža ove vrste u regionu, a među prvima je i u Evropi i svetu. Trenutno broji 215 žena koje se kroz različite profesije i zanimanja bave temom energetike, klimatske akcije i životne sredine. Radujemo se upoznavanju sa novim članicama, novim rezultatima i uspesima svake od nas.“

Projekat WISE Srbija promoviše aktivno učešće i ulogu žena u održivoj energetici, sa fokusom na energetsku tranziciju, demokratizaciju i decentralizaciju energetike, ali i u srodnim oblastima gde se klimatska akcija i zaštita životne sredine susreću sa energetikom i prave neksus.

Nagrada Liderka energetske tranzicije

Na konferenciji će po prvi put biti dodeljena nagrada „Liderka energetske tranzicije“ za ostvarene izuzetne rezultate u promociji zelene energije.

Nagradu su ustanovili Centar za promociju održivog razvoja i Nemačka organizacija za međunarodnu saradnju GIZ.

Svecano-otvaranje-konferencije-WISE-Srbija-mart-2018.-godine
Foto: Svecano otvaranje konferencije WISE Srbija, mart 2018. godine

Inicijative vredne podrške

U okviru konferencije biće prezentovani i rezultati novog istraživanja o stavovima, informisanosti i ulogama žena građanki – žena u domaćinstvu i žena u biznisu u procesu energetske tranzicije i primene zelenih tehnologija, prvenstveno solarnih panela i mera unapređenja energetske efikasnosti u njihovim domovima i firmama u kojima su zaposlene ili čije su vlasnice.

Takođe, biće predstavljena publikacija „Uloga žena u domaćinstvu i žena u biznisu u energetskoj tranziciji – inicijative vredne podrške“, urađena na osnovu rezultata istraživanja.

Pored predstavljanja rezultata projekta, cilj događaja je da omogući povezivanje članica WISE Srbija mreže, učini ih vidljivijima, dodatno ih osnaži i podstakne na njihove buduće akcije, angažovanja, i doprinos energetskoj tranziciji.

Prisustvo je besplatno za članice WISE Srbija mreže, kao i uz pozivnicu. Kotizacija za druge zainteresovane strane je EUR 100. Potvrdu prisustva možete izvršiti do 18. septembra na sledećem linku.

WISE projekat pokrenut je 2017-2018. godine i sprovodi ga organizacija civilnog društva Centar za promociju održivog razvoja – CPOR u partnerstvu sa Nemačkom organizacijom za međunarodnu saradnju GIZ u okviru projekta “Promocija obnovljivih izvora energije i energetske efikasnosti u Srbiji“ i uz institucionalnu podršku Ministarstva rudarstva i energetike Republike Srbije.

Medijski pokrovitelj događaja je portal Balkan Green Energy News.

Agendu događaja je dostupna na sledećem linku: WISE Srbija konferencija agenda.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

Ostali članci

Maja-Turkovic

Maja Turković – liderka energetske tranzicije

Kroz svoj rad u projektima obnovljivih izvora energije i WISE Srbija mrežu žena, Maja Turković ne samo što pomera granice
Iva-Djindjic-Cosic

Iva Đinđić Ćosić: energetska tranzicija otvara vrata za veće angažovanje žena

Iva Đinđić Ćosić je vodeća stručna saradnica za ugovore u Elektromreži Srbije. Po obrazvoanju pravnica, već 18 godina radi u
Ivona-Milic-840x430-Srp

Ivona Milić: Poštovanje ESG koncepta i principa u poslovanju je kamen temeljac zelene agende Srbije

Ivona Milić je članica Savetodavnog odbora WISE Srbija mreže žena. Po zvanju je doktorka ekonomskih nauka, a bavi se temama održivosti