SRP / ENG

Nagrada Liderka održive energetike uručena ministarki Dubravki Đedović Handanović

Nagrada-Liderka-odrzive-energetike-ministarki-Dubravki-Dedovic-Djedovic-Handanovic

Predsednica Centra za promociju održivog razvoja (CPOR) i suosnivač mreže žena WISE Srbija Branislava Jovičić uručila je u zgradi Vlade Srbije nagradu Liderka održive energetike ministarki rudarstva i energetike Dubravki Đedović Handanović.

„Velika mi je čast i zadovoljstvo što sam primila nagradu Liderka održive energetike, koja se dodeljuje za izuzetne rezultate i posvećenost u procesu energetske tranzicije, demokratizacije i decentralizacije energetike u Srbiji“, izjavila je danas ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović.

Nagrade Liderka održive energetike su ove godine dodeljene prvi put. Pobednice su proglašene na konferenciji Žene Srbije u održivoj energetici – liderstvo za energetsku tranziciju.

Dobitnice je izabrala komisija, a od sledeće godine biće organizovane javne nominacije i glasanje

Nagradu su ustanovili Centar za promociju održivog razvoja (CPOR), koji je pre pet godina osnovao WISE Srbija mrežu žena, i Nemačka organizacija za međunarodnu saradnju GIZ – Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit. Dobitnice nagrade izabrala je interna komisija, a od naredne godine biće organizovane javne nominacije i glasanje.

„Veliko mi je zadovoljstvo što sam danas uručila nagradu ministarki rudarstva i energetike Dubravki Đedović Handanović, koja je i članica WISE Srbija mreže žena. Izborom ministarke Đedović Handanović za jednu od tri liderke održive energetike za 2023. godinu, WISE Srbija mreža žena u održivoj energetici, klimatskoj akciji i zaštiti životne sredine odaje priznanje za doprinos ubrzavanju procesa energetske tranzicije kroz kreiranje regulatornog okvira koji podstiče investicije u obnovljive izvore energije. Nedavno uspešno održane prve aukcije u Srbiji konkretan su rezultat ovih napora“, izjavila je predsednica CPOR-a i suosnivač mreže žena WISE Srbija Branislava Jovičić.

Žene Srbije vide sebe kao aktivne učesnice u energetskoj tranziciji

Na prošlonedeljnoj konferenciji su, takođe, predstavljeni rezultati istraživanja Uloga žena u domaćinstvu i biznisu u energetskoj tranziciji – inicijative vredne podrške. Sproveo ga je CPOR u partnerstvu sa GIZ-om. Žene Srbije vide sebe kao aktivne učesnice u energetskoj tranziciji, ali im je za njihovo potpunije, konkretnije i smislenije učešće potrebna finansijska i institucionalna podrška.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

Ostali članci

Neda-Lazendic

Neda Lazendić – posvećenost, stručnost i liderstvo kao zaštitni znak predsedavajuće WISE Srbija mreže žena

U svetu energetike, Neda Lazendić predstavlja primer posvećenosti, stručnosti i liderstva. Ona je direktorka kompanije Windvision i ima preko deset godina
Maja-Turkovic

Maja Turković – liderka energetske tranzicije

Kroz svoj rad u projektima obnovljivih izvora energije i WISE Srbija mrežu žena, Maja Turković ne samo što pomera granice
Iva-Djindjic-Cosic

Iva Đinđić Ćosić: energetska tranzicija otvara vrata za veće angažovanje žena

Iva Đinđić Ćosić je vodeća stručna saradnica za ugovore u Elektromreži Srbije. Po obrazvoanju pravnica, već 18 godina radi u