SRP / ENG

Dodeljene nagrade Liderka održive energetike

Konferencija-WISE

Dubravka Đedović Handanović, ministarka rudarstva i energetike, Maja Turković, izvršna potpredsednica kompanije CWP Europe, i Ana Džokić, suosnivačica energetske zadruge Elektropionir, ovogodišnje su dobitnice nagrade Liderka održive energetike koja se dodeluje za izuzetne rezultate i posvećenost u procesu energetske tranzicije, demokratizacije i decentralizacije energetike u Srbiji.

Nagrada Liderka održive energetike dodeljena je po prvi put na konferenciji Žene Srbije u održivoj energetici – lidersto za energetsku tranziciju, koju je organizovala WISE Srbija mreža žena. Nagradu su ustanovili organizacija civilnog društva Centar za promociju održivog razvoja i Nemačka organizacija za međunarodnu saradnju GIZ.

Ambasadorka-Nemacke
Anke Konrad

Konferenciju su svečano otvorile ambasadorka Savezne Republike Nemačke u Beogradu, Anke Konrad i pomoćnica ministarke rudarstva i energetike za energetsku efikasnost i klimatske promene Maja Vukadinović. Ambasadorka Konard je ovom prilikom rekla da Srbija ima veliki potencijal da poveća udeo žena u energetskoj privredi koji je trenutno još dosta mali. Važnu ulogu u tome imaju, kako je rekla, mreže kao što je WISE.

Konrad: Energetskoj privredi bi išlo u prilog da koristi znanje žena

Ovde nailazimo, prema njenim rečima, na žene koje poznaju potrebe energetske privrede, isto tako dobro kao i potencijalne prepreke za karijeru u energetskom sektoru.

„Žene u ovoj mreži svojim primerom ohrabruju mlade žene i devojke. Osim toga su sjajne savetnice donosiocima odluka u oblasti politike i privrede. Energetskoj privredi bi išlo u prilog da koristi ovo znanje“, poručila je  Konrad.

Maja Vukadinovic
Maja Vukadinovic

Vukadinović je prilikom otvaranja konferencije izjavila da je energetska tranzicija proces u kome treba da povećamo našu energetsku bezbednost, osiguramo zdravu životnu sredinu ali i da afirmišemo žene kao aktivne učesnice u ovom procesu.

Pomoćnica ministarke je naglasila da su žene liderke promena i da nikada ne smeju da odustanu od borbe za svoja prava i jednake mogućnosti.

Vukadinović: Energetska tranzicija je sadašnjost i budućnost i ovaj proces se ne može uspešno sprovesti bez žena

„Pozitivno je što se u Srbiji danas veliki broj mladih žena opredeljuje da studira elektrotehniku, mašinstvo ili informacione tehnologije. Energetska tranzicija je sadašnjost i budućnost i ovaj proces se ne može uspešno sprovesti bez žena koje imaju sve važniju ulogu, sagledavajući neka rešenja odgovornije i kvalitetnije od muškaraca“, dodala je ona.

Turković: Zajednica izuzetnih žena

Povodom dodele nagrade, Maja Turković, izvršna potpredsednica kompanije CWP Europe, izjavila je da se oseća počašćenom što je deo zajednice izuzetnih žena koje svojim predanim radom ostvaruju pozitivne i značajne promene u energetici.

Dodela-nagrade-1
Anke Konrad i Maja Turković

„Nagrada predstavlja za mene inspiraciju i motivaciju da nastavim da ulažem napore u dalje jačanje oblasti obnovljivih izvora energije, inovacija i održivih rešenja, sve to zahvaljujući kompaniji CWP Europe, koju sa ponosom predstavljam“, dodala je ona.

Džokić: Energetska tranzicija je važna za sve

Primajući nagradu, Ana Džokić, suosnivačica energetske zadruge Elektropionir, je istakla da samo pre par godina ne bi rekla da će se naći na ovom mestu i da će mala porodična borba koja je krenula od jednog krova, dobiti ove razmere koje ima danas. A, to je, između ostalog, energetska zadruga Elektropionir i gradnja solarnih elektrana na Staroj planini.

Dodela-nagrada
Tili Barmejer, projektni direktor GIZ-a, i Ana Džokić

„Moj neki glavni doprinos u celoj priči bio je da otvorimo običnim ljudima mogućnost da postanu nosioci energetske tranzicije i aktivni učesnici procesa u kojem je važno da što više nas bude uključeno. To je proces koji nije važan samo za firme, nego i za građane”, istakla je ona.

Rezultati istraživanja „Uloga žena u domaćinstvu i žena u biznisu u energetskoj tranziciji – INICIJATIVE VREDNE PODRŠKE.“

Na konferenciji su predstavljeni i rezultati istraživanja koje je sprovedeno na uzorku od 911 žena u domaćinstvu (građanki) i žena u biznisu. Istraživanje je dalo odgovore na pitanja kako žene vide svoju ulogu u energetskoj tranziciji i šta im je potrebno da bi unapredile energetsku efikasnost u svojim domovima i firmama, primenile zelene i čiste tehnologije, i značajnije se uključile se kao prozjumeri, proizvodeći električnu energiju u solarnim elektranama za sopstvenu potrošnju.

Žene Srbije svoju ulogu u energetskoj tranziciji vide kao aktivnu, ali ukazuju da je podrška, i finansijska i institucionalna, za njihovo potpunije, konkretnije i smislenije učešće u energetskoj tranziciji potrebna i očekivana. Takođe, politike koje treba da ubrzaju energetsku tranziciju moraju biti rodno osetljive i bazirane na kvalitetnim podacima, a čak 98% žena smatra da bi trebalo da budu više uključene u donošenje energetsko-klimatskih politika.

Do sada je 1% domaćinstava u Srbiji instalirao solarne panele, dok je 4% ugradilo toplotne pumpe. Najmanje su se za energetsku sanaciju objekata opredelile žene koje su samohrane majke ili žive same.

Žene u biznisu očekuju veće subvencije države za ozelenjavanje njihovog biznisa, zatim povoljnije uslove kreditiranja, i ukidanje PDV-a za primenu zelenih tehnoloških rešenja i dekarbonizaciju.

Rezultati istraživanja objavljeni su u publikaciji Uloga žena u domaćinstvu i žena u biznisu u energetskoj tranziciji INICIJATIVE VREDNE PODRŠKE.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

Ostali članci

Neda-Lazendic

Neda Lazendić – posvećenost, stručnost i liderstvo kao zaštitni znak predsedavajuće WISE Srbija mreže žena

U svetu energetike, Neda Lazendić predstavlja primer posvećenosti, stručnosti i liderstva. Ona je direktorka kompanije Windvision i ima preko deset godina
Maja-Turkovic

Maja Turković – liderka energetske tranzicije

Kroz svoj rad u projektima obnovljivih izvora energije i WISE Srbija mrežu žena, Maja Turković ne samo što pomera granice
Iva-Djindjic-Cosic

Iva Đinđić Ćosić: energetska tranzicija otvara vrata za veće angažovanje žena

Iva Đinđić Ćosić je vodeća stručna saradnica za ugovore u Elektromreži Srbije. Po obrazvoanju pravnica, već 18 godina radi u