" Kao prioritet vidim proaktivni rad i pravnu podršku u realizaciji projekata koji se tiču razvoja energetske infrastrukture, diverzifikacije izvora energije kako bi se obezbedila sigurnost snabdevanja, kao i uvođenja savremenih tehnologija u energetskom sektoru. Verujem da je važan strateški cilj da se raspoloživi obnovljivi resursi koriste u proizvodnji električne energije, u toplanama i finalnoj potrošnji, kao i u saobraćaju. "

Osnovne informacije

Oblasti ekspertize:

- pravo
- pregovaranje
- pravno savetovanje u oblasti finansiranja obnovljivih izvora energije i energetske efikasnosti

Organizacija:

Karanovic & Partners OAD

Delatnosti:

- Pravni poslovi

Zvanje:

Diplomirani pravnik

Stručna sprema:

Master

Strani jezik:

Engleski

Dodatna edukacija:

Master studije, Central European University, Budapest (2005), LL.M.

Profesionalna angažovanja

Organizacija
Karanovic & Partners OAD
Pozicija
Advokat / Partner
Period angažovanja
2004 - i dalje

Projekti

Naziv projekta
Finansiranje projekata energetske efikasnosti i obnovljivih izvora energije
Organizacija
The European Fund for Southeast Europe S.A., SICAV-SIF (EFSE) and Green for Growth Fund (GGF)
Pozicija
Savetnik
Vremenski period
jan. 2022 – dec. 2022.
Opis
Savetovala sam fondove EFSE i GGF u više projekata odobravanja kreditnih linija bankama u Srbiji za finansiranje projekata u oblasti obnovljivih izvora energije, energetske efikasnosti i održivog razvoja, kao i radi podrške SME sektoru.
Naziv projekta
Finansiranje vetroelektrane Čibuk 1
Organizacija
European Bank for Reconstruction and Development (EBRD), International Finance Corporation (IFC)
Pozicija
Savetnik
Vremenski period
okt. 2016 – okt. 2017.
Opis
Savetovala sam IFC i EBRD na finansiranju vetroelektrane Čibuk 1 u vrednosti od 215 miliona evra. Projekat je izvela kompanija Vetroelektrane Balkana, koja je u većinskom vlasništvu Masdar-a, kompanije iz Abu Dabija koja se bavi obnovljivim izvorima energije. Vodila sam lokalni pravni tim i pružala pravne savete u vezi sa lokalnim aspektima finansiranja u periodu izgradnje, i kasnije pružala pravnu podršku tokom operativnog perioda. Kancelarija Northon Rose Fulbright iz Londona bila je internacionalni pravni zastupnik kreditora. Sa kapacitetom od 158 MW, Čibuk 1 je najveća vetroelektrana na zapadnom Balkanu. U 2022 sam savetovala kreditore u postupku refinansiranja vetroelektrane.
Naziv projekta
Finansiranje vetroparka u Malibunaru
Organizacija
Elicio NV
Pozicija
Savetnik
Vremenski period
nov. 2016 – jul 2017.
Opis
Savetovala sam belgijsku kompaniju Elicio NV na finansiranju vetroparka u Malibunaru u vrednosti od 9,8 miliona evra. Zajam je pružila Unicredit Banka Srbija. Izgradnja je počela u novembru 2016. godine i ukupna vrednost investicije je 14 miliona evra. Projekat ima privremeni status povlašćenog proizvođača električne energije i potpisan je ugovor o kupoprodaji električne energije sa Elektroprivredom Srbije.