Dragoslava Stojiljković

Prodekan za naučnoistraživačku delatnost i redovni profesor

Mašinski fakultet, Univerzitet u Beogradu

‘’Zadatak istraživača je, da saglasno svojim moćima i sredstvima, za buduće generacije istraživača, stvori modernu istraživačku eksperimentalnu bazu i laboratorije koje će omogućiti savremena istraživanja i saradnju sa drugim istraživačima u naučnim institucijama, u zemlji i inostranstvu. Moderan istraživački rad je kolektivni napor velikog broja istraživača različitih struka i neophodno je da se rezultati istraživanja razmenjuju sa drugim istraživačima, kao i kolegama iz privrede. Krajnji i najvažniji rezultat je primena rezultata istraživanja u privredi. Znanje i timski rad, pre svega.’’

Radna biografija

2021 – i dalje
Prodekan za naučnoistraživačku delatnost

2018-2022
Članica Komisije za akreditaciju Nacionalnog tela za
akreditaciju i proveru kvaliteta

2021-2023
Članica tima Univerziteta u Beogradu na međunarodnom projektu Circle U

2016-2018
Prodekan za naučnoistraživačku delatnost

2016 – i dalje
Članica Veća naučnih oblasti tehničkih nauka Univerziteta u Beogradu

2013 – 2016
Šef Katedre za tehnologiju materijala

2011 – i dalje
Mašinski fakultet, Beograd
Redovni profesor

2006 – 2011
Mašinski fakultet, Beograd
Vanredni profesor

2001 – 2006
Mašinski fakultet, Beograd
Docent

1993 – 2001
Mašinski fakultet, Beograd
Asistent

1991 – 1993
Mašinski fakultet, Beograd
Asistent pripravnik

1989-1991
Mašinski fakultet, Beograd
Saradnik pripravnik

Celokupni naučno-istraživački rad Dragoslava je usmerila na oblast goriva, sagorevanja i zaštite životne sredine.

Sprovodila je istraživanja ostvarena u međunarodnim i domaćim naučnim projekatima Horizon 2020, FP7 i CEI, a naučno-istraživačke aktivnosti značajno je proširila i realizacijom brojnih projekata saradnje sa privredom, i to kompanijama EPS, NIS i drugim. Veliki doprinos je dala unapređenju nastave na Mašinskom fakultetu u Beogradu.

Najvažniji rezultati i aktivnosti u sektoru energetike

  • U istraživačkom radu posebno se ističe istraživanje korišćenja biomase i biogoriva u skladu sa kriterijumima održivosti, primena novih tehnologija konverzije biomase (sagorevanje, gasifikacija i piroliza) i valorizacije primene biomase kroz savremeni koncept biorafinerije.
  • Rukovodila i učestvovala u velikom broju projekata kao ekspert u realizaciji projekata finansiranih od strane EU za potrebe Ministarstva rudarstva i energetike i Ministarstva zaštite životne sredine, a koji su se odnosili na korišćenje obnovljivih izvora energije i energetsku efikasnost sa ciljem smanjenja emisije gasova staklene bašte, posebno iz sektora proizvodnje električne energije, industrije i saobraćaja.
  • Posebnu pažnju je posvetila unapređenju rada Laboratorije za goriva i sagorevanje rekonstrukcijom, modernizacijom opreme i mernih uređaja i stvaranjem boljih uslova za rad studenata i naučno-istraživački rad, a posebno uvođenjem novih metoda ispitivanja i nabavku nove opreme koja je omogućila nove oblasti istraživanja. Iz tih istraživanja proistekla je inovacija koja je dobila nagradu na EIT Jumstarter takmičenju.

Planovi za budućnost

Dragoslava planira nastavak unapređenja naučnoistraživačkog rada u okviru Laboratorije za goriva i sagorevanje i Laboratorije za termalnu analizu, nastavak saradnju sa Technical University of Madrid (UPM) i drugim domacim i inostranim naučnositraživačkim institucijama, učešć u međunarodnim projektima. Poseban plan predstavlja zavrsetak knjige iz “Goriva iz goriva“ za student master i doktorske studije, a koju će moći da koriste i kolege iz privrede. Knjiga treba da prikaže savremene pravce razvoja ove oblasti prema konceptu Zelene agende, odnosno da prikaze oblast goriva koja moze da doprinese smanjenju gasova sa efektom staklene bašte, ispunjenju kriterijuma održivosti i energetsku sigurnost.

Priznanja i nagrade

  • EIT EIT Jumpstarter 2022: Best business idea from Western Balkan – FCL, Serbia