Ana Radojević

Energetska menadžerka

Grad Kragujevac

‘’Čast mi je i zadovoljstvo da je WISE Srbija mreža žena u održivoj energetici prepoznala značaj i ulogu energetskih menadžera na lokalnom novou i izdvojila me kao jednu od kandidata za ovu prestižnu nagradu. Kandidatura predstavlja znak da sam uspela da kao jedna od prvih žena energetskih menadžera u Srbiji svojim radom, ovaj „muški“ posao približim i učinim vidljivim članovima lokalne zajednice, donosiocima odluka na lokalnom i nacionalnom nivou, medijima, civilnom sektoru. Baveći se ovim poslom, shvatila sam da žene imaju veliku ulogu u racionalnom korišćenju energije i mogućnosti da doprinesu zelenoj budućnosti Srbije.’’

Radna biografija

2003 – I dalje
Grad Kragujevac 
Energetska menadžerka (od 2016.)

Inicirala je i rukovodila nizom projekata koji su za cilj imali unapređenje energetske efikasnosti u lokalnoj zajednici – energetska sanacija više od 10 škola u Kragujevcu i izgradnja tri solarne elektrane na javnim objektima. Takođe je rukovodila šest projekata Ministarstva rudarstva i energetike i Ministartsva zaštite životne sredine u okviru kojih je više od 900 domaćinstava sprovelo mere energetske efikasnosti. Učestvovala je u evropskom projektu Balkanski solarni krovovi, kao i saradnji sa brojnim domaćim i stranim donatorima (GIZ, USAID, UNDP, UN WOMEN i dr). Polaznica je brojnih obuka i kurseva, od kojih izdvaja usavršavanje u Japanu, finansirano od strane JICA, na temu Upravljanja otpadom.

Najvažniji rezultati i aktivnosti u sektoru energetike

  • Ana je tokom karijere učestvovala u raznim projektima, od oblasti edukacije i podizanja svesti koji nisu zahtevali ulaganje osim entuzijazma i dobre volje, do pojedinačnih projekata energetske sanacije vrednih 600.000 evra.
  • Najvažniji projekti se odnose na potpunu rekonstrukciju pet osnovnih škola u Kragujevcu, koju je finansirao grad zajedno sa Ministartsvom rudartsva i energetike, ukupne vrednosti preko 2 miliona evra.
  • Ostali važni projekti su oni koje se sprovode iz godinu od godinu, od 2021. godine sa Ministartsvom rudarstva i energetike i Ministartsvo zaštite životne sredine, a odnose se na subvencije domaćinstvima za sprovođenje mera energetske efikasnosti. Do sada je oko 1000 građana Kragujevca dobilo subvencije za unapređenje energetske efikasnosti i korišćenje obnovljivih izvora energije, a ukupna vrednost radova je iznosila skoro pola miliona evra.

Planovi za budućnost

Ana veruje da ima dovoljno energije, zajedno sa donosiocima odluka i svojim saradnicima, za borbu za zeleni grad i da zajedničkim trudom i radom mogu doprineti da Kragujevac bude održiv, karbonski neutralan grad, sa manjim ugljeničnim otiskom. Nastaviće implemantaciju projekata koji za cilj imaju veće korišćenje solarne energije postavljanjem solarnih elektrana na školama i ustanovama koje su pod ingerencijom grada, sa unapređenjem energetske efikasnosti, kako na javnim zgradama, tako i u stambenom sektoru i domaćinstvima, sprovođenjem projekata energetske sanacije, racionalnim korišćenjem energije u javnim zgradama i komunalnim sistemima pod ingerencijom grada, kao i sa dekarbonizacijom u svim navedenim oblastima.