Jasmina Grbović Novaković

Direktorka Centra izuzetnih vrednosti za vodoničnu energetiku i obnovljive izvore energije

Institut za nuklearne nauke Vinča

‘’Ja sam Jasmina Grbović Novaković, doktor fizičke hemije i osnivač i direktor Centra izuzetnih vrednosti za vodoničnu energetiku i obnovljive izvore energije u Institutu Vinča. Ponosna sam što vodim tim od 25 mladih naučnika, fizičara i fizikohemičara. Cilj je da nađemo Sveti gral zelene tranzicije i verujemo da je to vodonik u formi metalnih hidrida. Želja nam je da kroz 10 godina u Srbiji imamo visokospecijalizovani kadar iz oblasti vodonične energetike obrazovan u našem Centru. Cilj nam je da za tri godine imamo prototip prve stanice za punjenje zelenog vodonika i da razbijemo strah kod ljudi od novih tehnologija baziranih na vodoniku.’’

Radna biografija

2018 – I dalje
Centar izuzetnih vrednosti za vodoničnu energetiku i obnovljive izvore energije
Osnivač i rukovodilac

2020 – I dalje
Komisija za sticanje zvanja
Član

2020 – I dalje
Nacionalno telo za akreditaciju i obezbeđivanje kvaliteta u visokom obrazovanju
Recenzent

2010 – 2020
Srpsko društvo za mikroskopiju
Predsednik

Osnivač je i rukovodilac Centra izuzetnih vrednosti za vodoničnu energetiku i obnovljive izvore energije, kao i bilateralnih naučnih projekata sa Španijom, Francuskom, Italijom i Hrvatskom. Članica je Upravnih odbora više međunarodnih COST Akcija. Rukovodilac je NATO projekta, kao i više projekata koje finasira Fond za inovacionu delatnost Republike Srbije. Bila je Predsednica Srpskog društva za mikroskopiju i osnivač je Inicijative za vodoničnu energetiku Srbije. Članica je Komisije za sticanje zvanja, i recenzent Nacionalnog tela za akreditaciju i obezbeđivanje kvaliteta u visokom obrazovanju. Autorka je i koautorka preko 250 naučnih radova u časopisima ili zbornicima konferencija. Organizatorka je više od 20 konferencija. Gošća je i editorka časopisa Journal of Hydrogen Energy, Associated Editor u Gas Science and Engineering. Mentorka sedam doktorskih disertacija, od čega dva u inostranstvu.

Najvažniji rezultati i aktivnosti u sektoru energetike

  • Osnovala Centar izuzetnih vrednosti za vodoničnu energetiku i obnovljive izvore energije – CONVINCE. Centar je jedina takva institucija u Srbiji i na Balkanu i bavi se obrazovanjem mladih istraživačana polju proizvodnje i skladištenja vodonika. Misija Centra je da postane vodeća insituticija na polju sinteze materijala za skladištenje vodonika.
  • Bavi se razvojem inovativnih rešenja za skladištenje vodonika sa jedne strane i zaštitu životne sredine sa druge strane.
  • Proizvodnja opreme za detekciju vodonika. 
  • Proizvodnja opreme za detekciju pesticida u hrani i vodi. 
  • Podržava razvoj karijere mladih istraživača – mentor je doktorskih i master studija, kako u zemlji tako i u inostranstvu. 
  • Podržava razvoj preduzetništva – poslovni je savetnik na projektima Fonda za nauku vezano za inovacije. 
  • Popularizuje vodoničnu energetiku i ekonomiju. Organizovala je više od 20 konferencija vezanih za vodoničnu energetiku na kojima je učestvovalo preko 1.000 istraživača iz inostranstva za šta je nagrađena titulom Kongresnog ambasadora Srbije.

Planovi za budućnost

Jasmina planira da zaposli nove inženjere i da naučne radove, zajedno sa timom, pretvori u konkretan proizvod. Takođe, ideja joj je da na Univerzitetu formira novi studijski program posvećen obnoviljim izovorima energije i da formira regionalni centar za vodoničnu energetiku sa kolegama iz Crne Gore i Bosne i Hercegovine. 

Posvetiće se ostvarenju želje da centar CONVINCE dovoljno naraste i postane Institut.

Priznanja i nagrade

  • Dobitnica nagrade Međunarodnog udruženja za vodoničnu energetiku (International association for hydrogen energy) za izuzetan doprinos razvoju vodonične energetike na ovim prostorima (Outstanding Service Award for 2009).
  • Dobitnica priznanja Kongresni ambasador Srbije koju dodeljuje Kongresni biro Srbije za izuzetan doprinos razvoju kongresnog turizma u Srbiji.
  • Na nacionalnom Forumu za zelene ideje Fondacije Trag, nagrađena je za projekat iz oblasti socijalnog preduzetništva.
  • Dobitnica nagrade “Pokreni se za posao” – kategorija za inovaciju i pokretanje biznisa (proizvodnja alkoholnog pića – sajder od dunje)

 

Facebook

Ives

Orcid

Researchgate